I. Context
Prin ce se poate diferenția un brand de un altul? Ei bine, răspunsul este unul pe cât de poate de simplu, prin marcă. Cu toții am auzit de conceputul de „marcă înregistrată”, iar în cele ce urmează vreau să vă prezint procedura pentru înregistrarea unei mărci la OSIM. Nevoia de protecție și stabilirea unor norme clare în acest domeniu a determinat adoptarea primei legi pentru protecția mărcii în anul 1879, iar primele mărci române care au fost brevetate au fost apa minerală Bușteni și medicamentul Nevrosal.
Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafică servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane. Aceasta poate fi constituită din: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale, combinații de culori, precum și orice combinație a acestor semne. Desigur, lucrurile au evoluat și, mai nou, mărcile pot fi și auditive (de exemplu, aceasta este o marcă audio).
În prezent, dreptul asupra mărcii sau a indicației geografice se dobândește potrivit dispozițiilor prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind înregistrarea mărcilor şi indicaţiilor geografice, modificată, prin depunerea unei cereri de înregistrare la OSIM.
II. Procedura înregistrării
- se depunere o cerere de înregistrare la OSIM, cu precizarea că în cazul în care solicitantul nu are domiciliul/sediul/o unitate industrială sau comercială în spațiul Economic European sau pe teritoriul Uniunii Europene este obligatorie reprezentarea prin mandatar autorizat.
Cererea este, de fapt, următorul formular tip. Cererea se poate depune și online, prin intermediul portatului pentru depunerea cererii online, însă această variantă este valabilă doar dacă dețineți semnătură electronică calificată.
- se plătesc taxele, respectiv taxa de depunere şi taxa de publicare. Plata acestor taxe trebuie făcută în momentul depunerii cererii de înregistrare, sub sancțiunea neacordării datei de depozit.
După depunerea cererii și plata taxelor, OSIM va publica în format electronic, în maxim 7 zile, iar de la data publicării curge un termen de 2 luni, timp în care pot fi depuse observații sau opoziții.
- de la data înregistrării cererii pentru acordarea unui număr de depozit se va calcula un alt termen, de maxim 30 de zile, în care trebuie achitată taxa pentru examinarea în fond a mărcii; această taxă se va calcula în funcție de mai multe criterii (tipul mărcii, clasele de activități pentru care marca se înregistrează etc.).
În cazul admiterii cererii, după analiza în fond a mărcii, se va achita ultima taxă – taxa pentru eliberarea certificatului de înregistrare a mărcii – și va urma și publicarea în BOPI (Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală).
III. Care sunt taxele
De regulă, taxele se modifică la începutul fiecărui an iar acestea diferă în funcție de tipul mărcii (verbală, combinată, figurativă, color, alb negru etc.) și de numărul de clase pentru care se solicită protecția (adică pentru produsele și serviciile conform Clasificării de la Nisa).
De exemplu, dacă avem o marcă combinată (logo + text), alb-negru, pentru o clasă de servicii, atunci taxele (de la momentul înregistrării cererii de protecție și până la eliberarea certificatului de înregistrare) se ridică la aproximativ 1100 lei (aproximativ 230 Euro). Dacă ar fi să adăugăm alte clase de protecție sau dacă ar fi să înregistrăm o marcă color, atunci taxele ar crește. OSIM pune la dispoziție și un calculator online de care vă puteți folosi pentru a calcula taxele.
IV. Cât durează totul
Per total procedura durează în jur de 6 luni, calculate de la momentul depunerii cererii de înregistrare; din acel moment, marca se va bucura de protecție pe teritoriul României timp de 10 ani, cu posibilitatea reînnoirii din 10 în 10 ani, ori de câte ori este necesar. Termenul se calculează de la data depunerii cererii de înregistrare.
Vă recomand să citiți și care sunt avantajele înregistrării unei mărci și să vă convingeți că nu este o trudă inutilă parcurgerea procedurii descrise mai sus.